söndag 26 februari 2012

Länk till enkel förklaring angående brottstyrkor på linor.



http://www.testfakta.se/Mediaarkiv/Dokument/article11397.ece/BINARY/168537.pdf

Enkel förklaring till tidigare inlägg. Tanken med inlägget var att förklara att ALLA lintillverkare anger att deras linor har en högre brottsstyrka än i verkligheten, Något som detta enkla lintestet visar. Men framförallt att man inte ska stirra sig blind på vad som står på linförpackningen angående brottsstyrka och dimension då det väldigt sällan stämmer. Än en gång, testa linan ni har på era rullar med tidigare test. Glöm inte att använda spöt till rullen, det brukar man använda under fighten med storlaxen när brottstyrkan sätts på prov i verkligheten....

Har själv användt Berkley big game 0,38 under perioder samt Sufix och Stroft m.m. Tycker alla är bra på sitt sätt men Stroft är nog favoriten men även den dyraste, tyvärr stämmer dimension och dragstyrkan väldigt dåligt överens med verkligheten på den så man få gå ner något i dimension jämfört med andra fabrikat.

Summan av det hela är att nylonlina bör bytas ofta och förvaras mörkt, detta är mycket viktigare än att kolla vad som står på förpackningen.

Testa linan med en våg i butiken innan ni köper, men kolla först upp vilken brottstyrka du behöver för ditt fiske. Kolla hur mycket dina spön, fjäderringar, lekande och krokar tål i belastning. Ingen större idé att ha en lina som håller för mycket mer än vad den övriga utrustningen klarar.

Detta extrainslag var de sista Visdomsorden från Naturrutan denna vecka.

Klaart Sluut

Ps. Bortse från övrig info i testet, vill inte rekommendera nån att köpa Biltemas lina tex....

Inga kommentarer: